Stiftelsen som jobbar mot ett jämställt samhälle – med nätet som sitt vassaste verktyg

Stereotypa fördomar kan hindra kompetenta personer från att nå sin fulla potential. Ideella organisationen Rättviseförmedlingen arbetar på att motverka dessa fördomar – genom att hjälpa företag, medier och organisationer att hitta kompetenta personer som bryter normer på olika sätt. Och de använder Facebook och andra sociala medier som verktyg.

 

Historien började 2010. Lina Thomsgård irriterade sig på att nattklubbarna bara anlitade manliga dj:ar. Hon startade en sida, bjöd in sina vänner att gilla den och tipsa om dj:ar som inte är män. På kort tid fick hon in 132 namn och där och då bildades Rättviseförmedlingen.

– Vår vision är ett jämställt samhälle där alla ska kunna göra det man vill, oavsett sådant som kön, bakgrund och funktionalitet. Vi vill utmana de där stereotypa fördomarna som ofta hindrar folk från att få anställning eller medverka som expert i nyhetsmedier, säger Tina Sayed Nestius som är digital strateg på Rättviseförmedlingen.

Hur fungerar Rättviseförmedlingen?

– Våra efterlysningar, som är vår kärnverksamhet, är gratis. Vi hjälper de som behöver hjälp att hitta personer som inte är ”de vanliga” i olika sammanhang. En efterlysning kan till exempel göras av en journalist som söker en person att intervjua om ett visst ämne. Det kan också vara att någon som ordnar ett seminarium eller bokar en panel söker en talare som till exempel inte är man eller inte har svensk bakgrund. Då frågar vi våra följare vilka de känner som inte tillhör ”de vanliga” men som kan det här ämnet.  De är snabba att svara och i de allra flesta fallen funkar det och uppdragsgivaren hittar någon eller några som passar.

Sparas de här namnen som kommer in?

– Sen 2010 har vi byggt upp en bank med listor på vår hemsida. Här finns ungefär 35 000 namn på kompetenta personer som bryter mot normen, som inte tillhör ”de vanliga”, utifrån tipsen som vi har fått från efterlysningarna i våra sociala medier. Dessa listor har varit svåra att ändra i, så i oktober förra året lanserade vi en databas som heter Listoteket. Tanken är att spara våra listor och namn där, och att var och en själva ska kunna ändra informationen om sig själva där. Dessutom är sökfunktionen mycket bättre än i de gamla listorna på vår hemsida.

Vad säger ni till den som säger att den inte hittar personen de söker?

– Då säger vi att den finns visst. Den finns bara inte i ditt nätverk.

Kan man säga att ni jobbar med rekrytering?

– Ja, vi har påbörjat en rekryteringsverksamhet tillsammans med rekryteringsexperterna på Pelago. Vi erbjuder även företag att platsannonsera på vår hemsida och i våra sociala kanaler, och dessutom kan vi även hjälpa dem skriva mer inkluderande platsannonser genom att göra en analys av deras befintliga text, och förbättra den så att de lockar fler olika sökanden.

Hur viktigt är Facebook och liknande sajter i dagens samhälle?

– För oss är Facebook jätteviktigt eftersom Rättviseförmedlingen startade där – utan Facebook hade Rättviseförmedlingen inte funnits. Och över tid har vi alla vant oss vid att kommunicera via sociala plattformar. Samtidigt kan vi inte säga att de enbart är positiva.

Facebook har ju ändrat sina algoritmer. Har det påverkat er?

– Det har det verkligen. Under de här två åren som jag har varit anställd har det förändrats väldigt mycket. Vi har fått hitta kreativa lösningar för att nå ut på samma sätt som tidigare. För att kunna jobba hos oss måste man vara kunnig inom sociala medier.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!