stiftelsen-bergslagsgardar-kaerlek-och-tarar

Stiftelsen Bergslagsgårdar – kärlek och tårar

Grundidén för 30 år sedan var att skapa ett komplement till kommunernas egen verksamhet. Stiftelsen Bergslagsgårdar bedriver idag konsulentstödd familjehemsvård runt Örebro, Västerås och Karlstad och hyllas av familjehemmen.
– Vi är nära familjerna och alla bär med sig något positivt – det är det som är hela poängen att vi ska göra en positiv skillnad, säger verksamhetschefen Jim Holmblad.

Stiftelsen Bergslagsgårdar startades för 30 år sedan av Örebro läns kommuner, landstinget, kriminalvården och ett antal frivilligorganisationer. Idag kan den icke vinstdrivande stiftelsen erbjuda en rad olika typer av boenden för barn, ungdomar och vuxna.

bergslagsgardar
Jim Holmblad, verksamhetschef.

Det är täta relationer till familjehemmen som är nyckeln till en välfungerande verksamhet, menar Jim Holmblad.
– Kontakten är jätteviktig och jag vet att familjerna verkligen tycker att vi är där för dem. Nyligen träffade jag människor från 50 familjehem och kunde se vilken glädje de har. Alla bär med sig något positivt. Bara en sådan sak som att någon som flyttat ut hör av sig betyder mycket.

– Det är också viktigt för oss att alla familjekonstellationer accepteras bland våra värdfamiljer och att vi inte stänger någon ute. Våra familjer måste inte vara kärnfamiljer utan kan både vara ett samkönat par eller ensamstående. Det får inte bli för konservativt.

Stiftelsen Bergslagsgårdar har idag 110 familjehem och med ramavtal med 140 svenska kommuner kommer också regelbundna förfrågningar. De familjer som ansöker om att bli familjehem genomgår en utredning som tar upp till tre månader. Detta görs av stiftelsens familjevårdskonsulenter som är utbildade socionomer.

Mia Ahlgren och hennes man Robert valde att öppna upp sitt hem 2007 vilket innebar ett antal djupgående intervjuer.

– Robert fick sina frågor och jag fick mina. Det var ganska roligt att se hur vi tänkte i olika situationer. Då hade vi ännu inte fått barn själva, säger Mia Ahlgren.

Sedan 2007 har de hunnit med att få en egen son och tagit emot 10 personer i sitt hem. Mia arbetar annars med missbrukare och hade därigenom med sig en del erfarenheter.

Mia Ahlgren
Mia Ahlgren

– Mycket blir som i en vanlig familj. Det är mycket kärlek och mycket tårar. Samtidigt som det finns utmaningar är det förspänt genom att vi kan gå på många utbildningar. Vi har lärt oss mycket om psykiatri och pedagogik; en vanlig förälder har inte handledning var 14e dag som vi har.

– Vår biologiska son blir åtta nu och har alltid haft olika människor i sitt liv. Han har fått en annan förståelse och tycker att det är roligt. Det blir som en syskonrelation och då är det också okej att visa känslor och vara förbannad. I det långa loppet hoppas jag att han har nytta av det.

För Mia är det viktigt att Bergslagsgårdar inte är en vinstdrivande organisation.

– Jag gillar tanken på att det inte är ett aktiebolag och att pengar kommer tillbaka till annat. Vi får kontinuerlig utbildning och ska vi till Kolmården tillsammans med andra familjehem, gå på spa eller göra en mindre resa så finns det pengar till det.

Till familjer som funderar på att öppna upp sina hem rekommenderar Mia att prata igenom allting ordentlig med sin respektive och eventuella biologiska barn.

– Det ska finnas mycket engagemang, kärlek och tålamod så klart. Barnen kommer från trasiga förhållanden och det är inte rosenrött.

 

Bergslagsgårdar letar kontinuerligt efter familjer. Störst är behovet av familjer som är beredda att ta hand om tonåringar.

– Det finns ett stort behov och vi får mest förfrågningar om att tand hand om ungdomar i åldrarna 13-19 år. Det är en utmaning men också roligt att arbeta med tonåringar. De är mer samtalsbara och det går att göra saker ihop. Om det är en bökig inledningsperiod får man mycket tillbaka när man kommer över den, säger Jim Holmblad.

– Vi är noga med att matcha och hitta rätt familj. Vi chansar inte och vi skapar respekt genom att kunna säga ja men också nej om det inte passar. Vi är en liten organisation som jobbar med kvalitet.

Bergslagsgårdar erbjuder en rad aktiviteter, utbildning och social samvaro. I maj ska familjer som har yngre barn få göra en utflykt till Hallagården utanför Örebro som är en djurpark med aktiviteter.

– Vi får jättebra respons på utvärderingarna och kommer att fortsätta ge största möjliga stöd till de som ställer upp med sina hem.

Läs mer om vad som krävs för att bli ett familjehem här

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!