Klassiska caféerna redo för Kanelbullens dag: ”Stockholms godaste”

| | Bageri & Konditori  | Sponsrad

Den fjärde oktober har en speciell plats i kalendern hos alla fikaälskare. Då firas nämligen flaggskeppet inom den svenska bakkonsten, kanelbullen. Vi har undersökt hur några av Stockholms äldsta och mest omtyckta caféer förbereder sig inför den stora dagen.

Sedan mitten på 1900-talet har kanelbullen förgyllt de svenska hemmen. Det snäckformade bakverket har gått till att bli en svensk specialitet. 1999 fick den delikata degbullen till och med sin egen dag, den 4 oktober. En festlig milstolpe i kalendern för landets fikafantaster. Vi har tagit pulsen på tre av Stockholms mysigaste caféer som skämt bort huvudstadens invånare med kanelbullar i generationer, för att se hur förberedelserna inför den populära temadagen sker på bästa sätt.

De tre systrarna Andersson startade sin verksamhet redan 1930. Det tog dock ända till 2011 innan det klassiska bageriet blev ett café.
— Vi är en plats som folk gått till i generationer och har otroligt mycket stamgäster. Vår ambition är att skapa en trivsam miljö med goda grejer bakade med hög kvalité. Till skillnad från de nya cafékedjorna satsar vi på ett brett utbud och att forma den traditionella café-stämningen från förr i tiden – för folk som verkligen gillar ett personligt och gammeldags café, säger Systrarna Anderssons ägare Stefan Johansson.

Besök Systrarna Andersson

Inför Kanelbullens dag laddar Systrarna Andersson med ett stort lass kanelbullar av absolut högsta klass.
— Vår uppfattning är att vi har Stockholms godaste bullar. Det är egentligen omöjligt att säga med säkerhet att man är allra bäst för det finns så många bra caféer men vi är definitivt topp fem. Vi har extra mycket kanel i våra bullar vilket ger en maffig smakupplevelse. Det är kul att det finns en särskild dag för kanelbullen och det är möjligt att vi kommer att uppmärksamma det på något ytterligare sätt i framtiden, säger Stefan. 

Besök Systrarna Andersson

Även Bakverket har levererat fikabröd sedan 1930-talet. Caféts ägare Gianna Armstrong berättar om en särskild resa som lett till att hennes bullar sticker ut från mängden.
— Kanelbullen har alltid varit det bakverk som vi satsat mest på, gjorda med mycket kärlek och råvaror av högsta klass. Jag har rest väldigt mycket genom åren och under en tripp till Italien utvecklade jag min bakkonst ordentligt då jag fick lära mig att bemästra hantverket i väldigt svåra förhållanden jämfört med vad vi har hemma i Sverige.  Smaken är tveklöst viktigare för mig än utseendet. Jag strävar alltid efter att nästa kanelbulle ska bli godare än den jag nyss bakat, säger Gianna.