Jandiasvensken: ”Därför ska du jobba som golfvärd på Kanarieöarna”

Jonathan Isaksson jobbar som golfvärd på Fuerteventura. I en intervju med BN Golf ger Jonte en ordentlig inblick i livet som anställd utomlands.
— Min målsättning är att alla ska vara gladare när de åker hem än när de kom hit, säger han.

Det är torsdagskväll på Kyssinge Golfklubb, strax norr om Stockholm. Jonathan Isaksson räknar dagskassan, bommar igen klubbhuset och beger sig mot bilen. Det är kallt, mörkt och blåser friskt. En helt vanlig svensk höstkväll. Om tre dagar stänger Kyssinge banan för säsongen. Då kommer Jonte redan att vara långt därifrån. För honom slutar den långa svenska golfsäsongen här. Men snart tar en annan vid.

Dagen därpå kliver en spänd Jonte av flygplanet i Fuerteventura. De kommande fyra månaderna ska han spendera på den näst största av Kanarieöarna en bit utanför Afrikas nordvästra kust. Det är mitt på dagen och solen steker när han för första gången kliver in på Hotell Princess Jandia där han ska bo under det kommande vinterhalvåret.

 

Jonte är ansvarig på Jandia Golf Club, den enda banan på södra halvan av ön. Där spenderar han varje dag med att ta hand om förväntansfulla semestergolfare på jakt efter en vecka utöver det vanliga.
— Klart att man var lite nervös och pirrig i början. Jag har ju aldrig jobbat med något liknande förut. Golfjargongen har man ju koll på efter allt jobb i Sverige men resebiten var helt ny. Jag har varit här några veckor nu och lär mig fortfarande något nytt varje dag. Det kan vara så enkla saker som var man hämtar handdukar till poolen. Det är viktigt att alltid vara tillgänglig. Jag kan aldrig bara stänga av telefonen och lägga mig på stranden som ligger en 60 graders lobbwedge från mitt hotell.

På hotell Princess Sandia bor Jonte avskilt från sina gäster men ser till att ständigt vara närvarande för att lösa de problem som uppstår på bästa sätt. Hans gäster bor på den lite lyxigare avskilda delen av hotellet som heter Esencia de Fuerteventura och består av 120 rum. Där har de tillgång till nyrenoverade rum, pool, gym, tennisplaner och obegränsat med mat och dryck. Tre gånger om dagen serveras måltider i form av en internationell buffé som kan bestå av allt från pizza till tysk fläskgryta.
— Jag äter nästan alltid på hotellet. De har en stor ”grundbuffé” men rätterna ändras lite från dag till dag. Det är överlag väldigt bra standard på maten men då och då måste man variera lite. Jag käkade Donken igår, det var sjukt gott.

Varje måndag tar Jonte den cirka 70 minuter långa bilresan till flygplatsen där han lämnar av sina tidigare gäster och välkomnar nya golfare som tagit sig från Arlanda respektive Landvetter. De nya semesterfirarna är allt som oftast på strålande humör. Förutom om de råkar ut för ett klassiskt missöde.
— Humöret på folk beror helt på hur fort de har fått väskan. Man ser direkt på dem hur snabbt väskan har kommit. Min första vecka hade gästernas rullband gått sönder vilket ledde till att de fått vänta på bagaget i över en timme. Då var det riktigt kämpigt men det var bara att visa sympati och göra allt för att få dem på gott humör.

Varje morgon klockan halv sju kliver Jonte ur sängen. Efter ett besök vid frukosten kör han sina gäster till banan i en minibuss som tar åtta personer åt gången. Redan dagen innan har han förberett starttider för gästerna som slår ut från halv nio och framåt tills alla är ute på banan. Som golfvärd övervakar sedan Jonte sedan rundan samtidigt som han sköter dagens administrativa arbete.
— Jag står på första tee med utskrivna scorekort och ser till så att alla kommer i väg som de ska. Som starter berättar jag också vad gästerna ska tänka på och ger dem lite information om banan. Sedan klarar de sig bra på egen hand. Då kan jag passa på att titta på spelet och samtidigt njuta av den mäktiga miljön runtomkring.

Banan på Jandia Golf Club är drygt 6 000 meter lång, vilket är lite kortare än snittlängden i Sverige. Genom det kuperade landskapet plöjer ravinen Barranco de Vinamar tätt intill de gröna gräsytorna. Hela anläggningen byggdes om för några år sedan och innehåller numera ett nytt träningsområde, driving range och ett fint klubbhus som bjuder på god mat och dryck.
— Banan är helt klart den stora höjdpunkten hittills. Jag hade förväntat mig att den skulle vara mycket sämre eftersom att de har haft en tuff sommar med jäkligt höga temperaturer. Men trots detta så är den i gott skick. De vattnar banan ofta med avsaltat havsvatten som tillsammans med det värmetåliga Bermudagräset klarar klimatet på ett bra sätt.

Fem dagar under veckan på Fuerteventura får gästerna njuta av golf i den härliga miljön. Under två av dessa arrangerar Jonte tävlingar med fina priser. Fredag är vilodag då banvärden tar med sig sina gäster till den närliggande byn Morro Jable. Där får de chans att slappna av och njuta av god mat i trevligt sällskap.
— Att vara banvärd är ett väldigt roligt jobb men samtidigt ganska utmanande både på ett personligt och arbetsmässigt plan. Det är en bra erfarenhet att ha varit här, dels för att man lär sig hur man jobbar internationellt och självklart för att man får chansen att utveckla sin engelska. Ibland får man till och med briljera med skolspanskan.

Samtidigt som snön faller ner från himlen i Stockholm bjuder Fuerteventura på klar himmel och strålande sol. Trots att det kan blåsa ordentligt är vädret givetvis en av de bästa aspekterna med att jobba som golfvärd utomlands enligt Jonte. Däremot kan dagarna ibland gå väl långsamt och saknaden efter nära och kära i Sverige smyga sig fram.
— Lite ensamt är det här ibland även fast det alltid finns gäster att umgås med. Men jag ska ju bara vara här i fyra månader och det klarar man utan problem. Det är ju inte så att jag ligger och gråter på kvällarna direkt. Sedan gör FaceTime och sociala medier livet lättare så klart.

Jonte spelar vanligtvis själv väldigt mycket golf och jobbet som golfvärd bidrar givetvis till att det blir en hel del extra träning om dagarna. Han är dock tydlig med att spelandet kommer i andra hand.
— Jag har som princip att alltid göra mitt jobb först innan jag roar mig. Det går inte bara att komma hit och tro att man ska spela golf utan min huvuduppgift är att få gästerna att trivas. De har ju betalat mycket pengar för att få komma hit. Min målsättning att de ska vara gladare när de åker hem än när dem kom hit så att de blir sugna på att boka en ny resa så fort de kommer hem.


Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!