Att ha med sig matlåda kan ibland kännas tråkigt och oinspirerande men så behöver det inte vara. Idag är det matlådans dag och det vill vi uppmärksamma genom att bjuda på tre recept som garanterat kommer att göra succé i lunchrummet på jobbet.

Broccolisoppa – 4 personer

1 st broccolihuvud

1 gul lök

1 msk matolja

9 dl grönsaksbuljong

3 dl mjölk

2 dl vispgrädde

3 msk vetemjöl

150 gram Grevéost, riven

50 gram parmesanost, riven

Salt

peppar

Tillagning

  • Skär broccolin i ”buketter”. Skär bort det nedersta av stjälken och kasta. Skiva stjälken. Koka broccolin i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
  • Hacka lök och fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och buljong. Låt det hela koka ihop under 3-4 minuter. Red av med mjöl utrört i lite vatten.
  • Rör ner den rivna osten och låt den smälta under omröring.
  • Skär broccolin i småbitar och lägg den i soppan. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan rykande varm.

Receptet är hämtat från Tasteline.

Blomkålspizza – 4 portioner

4 dl riven blomkål

4 dl riven ost

1 ägg

salt och peppar
ev. lite färska örter

1 liten gul lök

smör eller kokosolja att steka i

1 burk krossade tomater

2 mozzarella

3 dl riven ost (till toppingen)

1 burk kronärtskockshjärtan

200 g god korv av salamityp

1 liten burk urkärnade svarta oliver

30-40 g pistaschnötter

basilikablad

70 g ruccola

Tillagning

  •  Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda riven blomkål, riven ost, ägg, salt och peppar i en bunke.
  • Tryck ut blandningen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Det kan kännas lite smuligt men smälter ihop sen. Låt helst botten täcka nästan hela bakplåten. Låt stå i ugnen 15 minuter.
  • Hacka löken och fräs i smör eller kokosolja. Tillsätt krossade tomater och låt det puttra en stund. Mixa såsen med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
  • Stryk tomatsås på botten, strö på skivad mozzarella och riven ost. Grädda i ytterligare 10 minuter så att osten smälter.
  • Dela kronärtskockshjärtanen i fjärdedelar, skiva korven och lägg dem på den nygräddade pizzan tillsammans med oliver, lite pistaschnötter, basilikablad och rucolasallad.

Receptet är hämtat från Mittkök.

Kyckling med ris och currysås – 4 personer

Ingredienser

1 hel kyckling

3 st lagerblad

Salt

Peppar

Ris

3 msk smör

1 msk curry

3 msk vetemjöl

4.5 dl vätska (mjölk, vatten eller grädde)

1 st buljongtärning höns

Tillagning

  • Koka kycklingen tillsammans med salt, peppar och lagerblad i ungefär 50 minuter
  • Koka riset enligt anvisningar
  • Smält smöret och tillsätt curry, låt fräsa ihop en stund.
  • Tillsätt mjölet och låt det fräsa ihop innan du häller på vätskan under omrörelse. Tillsätt buljongtärningen. Låt puttra några minuter (3-5)
  • VÄTSKAN: Du kan koka såsen på enbart vatten, mjölk eller grädde. Du kan även ta lite av varje om du vill. De är goda på varsitt vis, fast visst är det lite lyxigare med grädde.

Receptet kommer från kokaihop.se.