de-gjorde-granoe-beckasin-till-ett-unikt-projekt

Ekohotellet Granö Beckasin topprankas

Naturbitna besökare på Granö Beckasin, Sveriges första ekohotell, ger tillbaka genom toppbetyg på sajterna TripAdvisor och Booking. Hotellet ligger en timmes bilresa utanför Umeå och tar emot privatpersoner och konferenser från hela Sverige och utlandet.
– Det här är ett ställe som är väldigt lugnt och kreativt, säger Annika Rydman, VD på Granö Beckasin med bakgrund som journalist på bland annat DN och Rädda Barnen.

Idag har Granö Beckasin topp-poäng på Booking och TripAdvvisor. Hur har ni uppnått detta?

– Vi har en otroligt vacker och lugn miljö där gästerna helt kan fokusera på vad de vill göra och vi ser till att ta hand om alla på ett professionellt sätt så att de som kommer hit blir lugna och fokuserade.

– Vi har sex fågelnästen där våra gäster bor, ett glashus för konferenser och ett stort utbud av utomhusaktiviteter. Dessutom har vi väldigt bra mat. Våra utländska gäster undrar kanske vart de har kommit, men när de kliver in på vår lilla ekologiska restaurang med duktiga kockar från trakten upplever många att de äter lika bra som på restauranger i storstäder.

grano2
Granö Beckasins fågelnästen med 2-3 bäddar, dusch och toalett.

När det är dags att åka hem har det till och med hänt att era gäster har gråtit en skvätt. Vad triggar dem till detta?

– Vi människor är så urbaniserade idag men den känslomässiga kopplingen till naturen är samtidigt väldigt stark; upplevelsen gäller både sommar- och vintertid. För mig är det naturligt att vara i skog och mark, men för de som är mer ovana är det extra härligt att lägga blåbärsris i skorna och åka ut med en guide. På vintern kan det handla om att åka ut på skidtur eller med hundspann, göra upp eld och koka kaffe.

Programmet med aktiviteter är väldigt flexibelt, vilka aktiviteter är aktuella just nu?

– Nu är det dags för bäversafari som senare glider över till älgsafari. På sommaren kan det vara skönt att bara vara ute och paddla, yoga eller så får gästerna bygga sin egen timmerflotte med stockar och rep för att sedan glida ned för älven.

– I stort sett löser vi det som våra gäster är intresserade av att göra.

Var hålls konferenserna?

– Ofta hålls de i glashuset som står på rullstensåsen med utsikt mot bergen. Vi har en stor skärm, whiteboard och hörslinga. Utöver möten och konferenser används huset till yogaretreats och bröllop. Ibland placerar vi ut facklor som leder upp från restaurangen till glashuset och serverar desserten där uppe. Vi har ytterligare en konferenslokal på Beckasingården.

grano5

Granö Beckasin har också en väldigt speciell historia som började redan 2004. Vad var det som hände då?

– Kommunen hade gått ut med att de skulle lägga ner skolan i byn. Vi var ett kompisgäng som gick ihop och kämpade för att behålla skolan och lobbade mot politikerna. Lösningen, insåg vi, var att få byn att blomstra. Att det var vackert i Granö räckte inte, därför var vi tvungna att komma fram till hur vi kunde erbjuda något mer.

– Vi gick loss allt mer på olika idéer och åkte på studiebesök till Stockholm, Rovaniemi och Köpenhamn, och en affärsman från byn var med på att vi skulle utveckla bygden kom med på tåget.

– När konstnären och naturmänniskan Jan-Erik Sjöblom gick bort skänkte han sin stora samling med över 1000 uppstoppade fåglar och djur till kommunens medborgare. Han bodde bara ett par kilometer härifrån och hade i många år stoppat upp djur och fåglar som han hittat i skogen. Han fångade aldrig in levande djur och fåglar utan tog dem bara när de redan var döda.

Se filmen om Jan-Erik Sjöblom

– Vi ville göra någonting av denna fantastiska samling. Tanken på ett fågelmuseum föddes och en arkitekt tyckte att vi skulle tjänstedesigna hela vårt företag och därför jobbade vi fram en varumärkesplattform redan innan vi ens ägde något. Vi visste redan från början att vi ville erbjuda natur och kulturturism och inte sälja adrenalin utan snarare endorfin. Idén var att människor skulle komma till oss och må bra, uppleva naturen här i norr och äta god mat som är så ekologisk som vi bara kan göra den. Och även om vi höll på med besöksnäring var det viktigt att inte störa i skog och mark, eller i byn.

– Men 2008 kom bankkraschen och idén att bygga fågelmuseet fick läggas på is. Där stod vi med ett färdigt prospekt som vi skulle erbjuda investerare för att få till vårt fågelhus. Det var knäckande, men vi gjorde omtag och började från en annan horisont.

– Fram till dess att fågelhuset kunde bli verklighet började vi med aktiviteterna och med boendet. Vi ville skapa tillväxt och arbetstillfällen i byn och ta emot människor från när och fjärran. Vi köpte campingen och rustade upp stugorna, började bygga fågelnästena och ekohotellet, och köpte glashuset som stod på torget i Umeå.

– Efter det har vi renoverat restaurangen och i regel blir det något nytt byggprojekt varje år.

Ni har kommit långt i ert skapande. Kommer det att bli något fågelmuseum?
– Fågelmuseet ligger kvar som en plan. Fram till dess har arbetet ändå betytt mycket för byn.

– De som jobbar på anläggningen kommer från trakten och vi har blivit en naturligt samlingspunkt med exempelvis en fredagsbuffé som är riktad till de som är bofasta. Vi samarbetar hela tiden med lokala entreprenörer, allt från snickare till guider, och vi är många som är stolta över att vara en del av Granö Beckasin.

grano1

Enkelbeckasinen var konstnären Jan-Erik Sjöbloms favoritfågel och namnet Granö Beckasin är en hommage till honom.
Gäster som kommer till Granö Beckasin är till 60 procent svenska och 40 procent utländska och kommunikationerna är mycket goda. Boendemöjligheterna inkluderar Ekohotellet med tolv rum, åtta fyrabäddsstugor och sex fågelnästen.

Läs mer och boka här

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!