det-aer-som-ett-testamente-till-mina-barn-och-barnbarn-beth-meurling

”Det är ett testamente till mina barn och barnbarn”– Beth Meurling

Författaren Beth Meurling föddes in i en välbeställd familj och vägen till ett lyckligt liv tycktes utstakad. I hennes släktkrönika – ”Grön duchesse och vita glacéhandskar” – får läsaren den nakna sanningen om familjen Nystedt på Österby. Att tillhöra överklass visar sig inte vara någon garanti för att undvika psykisk ohälsa, lycksökerskor eller flygplanskatastrofer.

Året var 1945 då Beth Meurling (f d Nystedt) föddes i Näshulta, på gården Österby, mellan Eskilstuna och Katrineholm. Dåtidens strikta värderingar och uppfostran till trots ser Beth idag tillbaka på en lycklig barndom och uppväxt, som till stor del präglades av stark familjesammanhållning mellan generationerna och musikalisk glädje. Något som går att läsa om i hennes nyutgivna bok ”Grön duchesse och vita glacéhandskar.

Efter folkskola i Näshulta och studenten i Strängnäs började Beth sikta in sig på yrkeslivet. Hon skulle komma att uppfylla en dröm som hon burit på. Ett beslut som dock inte mottogs med de varmaste lyckönskningarna från föräldrahemmet.

det-aer-som-ett-testamente-till-mina-barn-och-barnbarn-beth-meurling
Gården på Österby. Målat av Brita Blomberg (f d Nystedt), 6 december 1972.

– Jag hade drömmar om att bli flygvärdinna, och så blev det. Hösten 1966 började jag på SAS, och blev i januari 1967 anställd.

Innan Beth började flygvärdinneutbildningen på SAS fick hon dock genomgå den näst intill obligatoriska ”hushållsskolan” i Uppsala. Flirt- och förlovningskurs var något som bland annat inkluderade att lära sig laga slottsstek och stryka kalsonger. Allt för att på sikt komma väl rustad till ett framtida giftemål, där omsorg av man och barn sågs som några av kvinnans viktigaste uppgifter.

Även om hennes bakverk blev så populära att hon fick smeknamnet ”Bull-Beth” så fanns ingen tvekan inom henne. Beth skulle upp i luften.

– Det var så otroligt kul och givande att arbeta som flygvärdinna. Jag kände aldrig att jag kunde få nog och efter avslutat arbetspass så kunde jag knappt vänta på nästa flygning.

Beth arbetade både som flygvärdinna och purser under sina år på SAS. Några av flygningarna har etsat sig fast i hennes minne, och beskrivs mer i detalj i boken. Bland annat var hon med och förberedde en nödlandning när både Olof Palme och dåvarande statsminister Tage Erlander fanns med ombord. Dessutom fanns hon med ombord på ett plan, med destination Chicago, under det skräckfyllda dygnet 11/9-2001.

gronduchesse

Åren gick och Beth fortsatte sin framgångsrika flygvärdinnekarriär. Hemma i Sverige hade hon hunnit träffa en läkare, som hon gifte sig med och tillsammans fick paret tre barn. Den nära kontakten till övriga familjen bibehölls, där fadern och fastern stod henne allra närmast. Just faster Brita var något av en förebild och en stor del av boken har Beth valt att dedicera till henne

– Faster Brita var min ledstjärna genom hela min uppväxt och har även betytt mycket i mitt vuxna liv. Det är genom hennes röst som jag återger stora delar av boken.

"Mormor Mia är ute och åker bil med en vän runt sjön Öljaren"
”Mormor Mia är ute och åker bil med en vän runt sjön Öljaren”

”Grön duchesse och vita Glacéhandskar” handlar om din släkthistoria från 1800-talet fram till idag. Hur länge har du vetat om att du ska ta dig an författarskapet?

–Skribent i någon form har jag varit sedan åtta års ålder. Jag har sedan dess alltid haft bläckpenna och brevpapper nära, vilket bland annat har resulterat i över 600 brev mellan mig och min faster. Jag har även skrivit dagbok sedan tidiga år.

– Att det skulle bli en bok bestämde jag mig för strax efter att faster Brita avled 2014. Det kändes som ett uppdrag jag hade, och som jag skulle få ner på pränt. Hon var en sådan fantastisk människa som gjort så mycket för mig och det här är mitt sätt att tacka henne. Jag vill även skriva in ett osynligt bläck i mina barnbarn.

Beth på Näshultadagen
Beth på Näshultadagen, 12:e augusti 2017.

Beth gick en skrivarkurs, och tack vare en stor gnutta inspiration och sparat material (brev, dagböcker och fotoalbum) blev hennes släktkrönika klar sommaren 2017.

Berätta om innehållet i din bok.

– En stor del av handlingen utspelar sig kring mitt barndomshem på Österby, både före och efter det att jag föddes. Läsaren får bekanta sig med mina släktingar och andra närstående personer av betydelse, och följa med på deras livsresor som innehåller både glädje och sorg. Vartenda ord som står skrivet är sant, något som den rika bildillustrationen i boken också bekräftar.

– Boken följer en kronologisk ordning och är indelad i kapitel. Varje kapitel har dessutom en överskrift som består av ett musikstycke, och som passar väl in i handlingen. Det är allt från Chopin till Louis Armstrong och Lina Sandell-Berg till Elvis Presley, och jag vill att läsarna försöker ha respektive musikstycke i sina tankar när de läser varje kapitel. Glädjen till musiken var genomgående i min släkt, och det är den känslan som jag nu vill förmedla vidare.

Du hann fylla 71 år innan du blev klar med din första bok. Vad vill du säga till alla människor ute i landet som inombords fortfarande bär på sina historier?

– Skriv! Gör det för er själva, för era barn och era barnbarn. Vi äldre sitter inne med en viktig del av svensk historia, inte minst om hur livet tedde sig i det gamla Sverige innan mobiltelefonens revolution. Jag ser den här boken som ett testamente, ett arv, som jag lämnar efter mig och som visar hur stor skillnaden är på nutid och dåtid.

Boksignering på Uppsala Auktionskammare i Stockholm

Grön duchesse och vita Glacéhandskar har fått fina omdömen runt om i landet. Så här säger några av dem som läst boken:

”Grön duchesse och vita glacéhandskar” rymmer beskrivningar av hårt arbete, fest, glädje och tragik. Bland annat hur hennes fars morföräldrar förlorade tre av sina fyra barn i unga år.”

Catarina Nitz, Eskilstuna-kuriren.

”Ett viktigt tidsdokument om en svunnen tid med förgreningar till nutiden. Familjesagor är intressanta för alla oavsett miljö och bakgrund.”

Eva Stjernswärd, konstnär.

”Grön duchesse och vita glacéhandskar ”är en bok för alla som vill få en initierad skildring av en ovanlig och fascinerande kvinnas liv, om en släkts glädje och sorger i en tid och ett Sverige som existerade för en kort stund sedan.

Katrine Hamori, redaktör

Att boken kom till är flera människors förtjänst. Förutom pappa Bengt, faster Brita, sina barn och barnbarn finns även en annan person Beth vill lyfta fram och tacka lite extra. Redaktören Katrine Hamori.

Mer om Beth Meurling och hennes bok ”Grön duchesse och vita glacéhandskar.

Här kan du köpa boken på Adlibris för 332 kronor.

Du kan även beställa ett signerat exemplar direkt från författaren på beth.meurling@gmail.com.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!