”Det är ett testamente till mina barn och barnbarn”– Beth Meurling

| | Bokhandel  | Sponsrad

Författaren Beth Meurling föddes in i en välbeställd familj och vägen till ett lyckligt liv tycktes utstakad. I hennes släktkrönika – ”Grön duchesse och vita glacéhandskar” – får läsaren den nakna sanningen om familjen Nystedt på Österby. Att tillhöra överklass visar sig inte vara någon garanti för att undvika psykisk ohälsa, lycksökerskor eller flygplanskatastrofer.

Året var 1945 då Beth Meurling (f d Nystedt) föddes i Näshulta, på gården Österby, mellan Eskilstuna och Katrineholm. Dåtidens strikta värderingar och uppfostran till trots ser Beth idag tillbaka på en lycklig barndom och uppväxt, som till stor del präglades av stark familjesammanhållning mellan generationerna och musikalisk glädje. Något som går att läsa om i hennes nyutgivna bok "Grön duchesse och vita glacéhandskar.

Efter folkskola i Näshulta och studenten i Strängnäs började Beth sikta in sig på yrkeslivet. Hon skulle komma att uppfylla en dröm som hon burit på. Ett beslut som dock inte mottogs med de varmaste lyckönskningarna från föräldrahemmet.

Gården på Österby. Målat av Brita Blomberg (f d Nystedt), 6 december 1972.

– Jag hade drömmar om att bli flygvärdinna, och så blev det. Hösten 1966 började jag på SAS, och blev i januari 1967 anställd.

Innan Beth började flygvärdinneutbildningen på SAS fick hon dock genomgå den näst intill obligatoriska "hushållsskolan" i Uppsala. Flirt- och förlovningskurs var något som bland annat inkluderade att lära sig laga slottsstek och stryka kalsonger. Allt för att på sikt komma väl rustad till ett framtida giftemål, där omsorg av man och barn sågs som några av kvinnans viktigaste uppgifter.

Även om hennes bakverk blev så populära att hon fick smeknamnet ”Bull-Beth” så fanns ingen tvekan inom henne. Beth skulle upp i luften.

– Det var så otroligt kul och givande att arbeta som flygvärdinna. Jag kände aldrig att jag kunde få nog och efter avslutat arbetspass så kunde jag knappt vänta på nästa flygning.

Beth arbetade både som flygvärdinna och purser under sina år på SAS. Några av flygningarna har etsat sig fast i hennes minne, och beskrivs mer i detalj i boken. Bland annat var hon med och förberedde en nödlandning när både Olof Palme och dåvarande statsminister Tage Erlander fanns med ombord. Dessutom fanns hon med ombord på ett plan, med destination Chicago, under det skräckfyllda dygnet 11/9-2001.