34kei

Sylvia K Perssons coachning med hästar kan nå volymökning – läkare ska kunna remittera

Det är stort utomlands, inte minst ute i Europa och i Amerika. Nu har Sylvia K Persson lämnat in ett anbud till Västra Götalandsregionen så att läkare ska kunna remittera till hennes coachning med hästar.
– Hästar är duktiga på att bemöta känslor och att få människor att känna, säger Sylvia K Persson på gården Frösviken utanför Skara.

Du har lämnat in ett anbud till Västra Götalandsregionen. Vad innebär det?

– Ja, jag lämnade in ett anbud den 20 augusti som gäller naturunderstödd rehabilitering. Får jag det anbudet har jag tre år med verksamhet där läkare kan remittera till mig för lätt- till medel-depression och stressrelaterade sjukdomar. Det kan exempelvis vara utbrändhet eller psykosocial ohälsa.

– Om vi inte är en vårdinstans så kan inte läkare remittera till oss, därför skulle detta innebära en stor ökning.

Hur skulle det påverka den redan efterfrågade verksamheten?

– Större volymer kommer leda till en ännu bättre verksamhet. Jag har ett nära samarbete med en legitimerad fysioterapeut och en arbetsterapeut vilka kommer att kunna bli mer inkluderade i och med detta.

– Nu känns det som att verksamheten växer med nya målgrupper. Vid flera tillfällen har förskolepedagoger hört av sig. Utöver ledarskap och chefsroller kommer det intresse för coachning med hästar från många olika nivåer.

Du är certifierad psykologisk coach (KBC) med 18 års erfarenhet av att möta och hjälpa människor inom ledarskap, förändring, kommunikation och näringslivsutveckling. Till din hjälp har du hästarna, något som är betydligt vanligare internationellt, berätta om fördelarna.

– En viktig del i all coachning handlar om att få människor att blotta sig och på så sätt få fram problemet. Hästarnas närvaro gör att viktiga pusselbitar kommer upp på bordet och processen för klienterna går mycket snabbare eftersom de kan träna nya beteenden direkt. Det som kan ta 10-12 gånger med vanlig coachning går att lösa här på ett par timmar.

skara

Berätta mer om hur det går till.

– Oavsett om det är individuell coachning eller coachning i grupp så börjar vi och slutar vid fikabordet. Utifrån de diskussioner vi haft inledningsvis så sätter jag upp situationer med individen eller gruppen och därefter gör hästarna mycket av arbetet. En av de saker som händer när människor vill förändras är att det finns stress, rädslor eller vanor. Tillsammans med hästarna hamnar deltagarna i ett här-och-nu-läge där de kan stå kvar längre och identifiera de känslor som de annars inte hinner uppfatta. Istället för att missa de olika känslor som leder till att man blir arg i en situation kan vi skruva på tiden och förstå bättre vad som händer. Vad händer till exempel om jag står framför en chef som jag känner respekt för? Jaha, jag hamnar i en känsla av att jag inte duger.

Du bygger upp ett flertal situationer som triggar snabba resultat hos deltagarna. Berätta om fler situationer.

– Det stämmer, jag bygger upp en massa utmanande situationer. Vissa människor har svårt att vara tillsammans med andra människor – med närhet och distans. I Stockholms tunnelbana kan man stå nära varandra men man är inte mentalt nära. När är jag för nära – när puttar jag på hästen? Hur kan jag göra om jag inte vill putta på någon? Poängen är att upptäcka saker om sig själv. Deltagarna upptäcker att de aktivt kan välja istället för att bli styrda. Jaha, kan jag göra så här? Vad händer om jag gör så här?

Och allt detta görs i ett ridhus som inte liknar något annat, från insidan det vill säga.

– Ja, det är någonting nytt att bygga ett ridhus i perforerad plåt. Utifrån ser det nästan ut som ett vanligt ridhus men inifrån ser man rakt ut i naturen.

Finns det en specifik anledning bakom detta förutom att det är vackert och trivsamt?

– Anledningen är att maximera upplevelsen och effekten. Naturen har också en stark påverkan på oss och medvetenheten om att vi faktiskt är en del av våra omgivningar är bra för all stresshantering och hjälper i förändringsprocessen.

Du har haft deltagare som rest långväga för att komma till dig. Vad brukar de säga?

– De säger att de hamnar i en Frösviken-bubbla. Många kommer med sitt team och det är en speciell känsla att bli ett med naturen. Även om telefonen fortfarande ringer så är det skönt att befinna sig här; det kombinerat med att de kommer hem och har tagit med sig något. Förhoppningsvis har det här kommit till Sverige för att stanna. Nya tidens ledare fungerar i en global värld som är i ständig förändring – både chefer och medarbetar behöver det här.

Sist men inte minst berätta lite om hästarna.

– Alla hästar kan vara coacher och alla hästar ger feedback. Det är därför halva Sveriges befolkning har en koppling till hästar. Men alla kan inte använda det här strategiskt som jag gör. Jag har valt ut hästarna utefter deras personlighet och jag vet vilken feedback de ger. För flera av hästarna blir det en andra karriär efter att till exempel ha varit på en ridskola. De är personligheter och jag märker också att de är olika tillgängliga olika dagar. Jag har en ponny som är väldigt på, en annan häst ser ut som att den sover men den ger också respons. Jag hjälper till att tolka signalerna. Deltagarna i en arbetsgrupp minglar med hästarna och hästarna är också med och väljer deltagare. Ofta är hästarna som smör i solsken av att få hjälpa till.

hast5

På gården finns även ett spannmålsmagasin som fungerar som konferenslokaler och Sylvia K Persson ordnar med catering på förfrågan. Gården heter Frösviken och ligger i Vinköl utanför Skara. Läs mer och boka här.

För fler bilder se SylviaKPerssons Instagram

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!