Berättandet fungerar som meditation för genreöverskridande Gertrud Dahlman

Gertrud Dahlman är författaren som älskar att röra sig i fantasins världar, världar som tar henne till vitt skilda platser. Hennes berättande spänner över barnböcker, ungdomsfantasy och under sommaren debuterar hon även som författare till boken Fisken, en rå relationsroman med obehagliga inslag av ond bråd död.

Berätta om din nya bok ”Fisken”, när kan vi läsa den och vad handlar den om?

– Boken är en relationsroman, och utspelar sig på 60-talet, den handlar om mamma Anna och hennes två tonårsdöttrar Tarja och Elina, och den berättas ur Tarjas perspektiv. De bor i en liten by där bymentaliteten är stark och de försöker överleva i den patriarkala världen som är hård och otäck. Anna försöker så gott hon kan att fostra sina flickor som är unga och vill ut i livet! Utan att avslöja alltför mycket så kan man säga att det är en spännande bok och det händer mycket hemska saker, det slutar inte sådär jättebra för flickorna. Mamman hittar ett barnlik i tjärnen i bokens början och därifrån växer berättelsen fram. Boken kommer att komma ut under sommaren.

Var kom idén ifrån?

– Det utspelar sig i en liten by på 60-talet, och jag är själv uppvuxen i skogen, i en liten by i Dalarna, men det är absolut ingen självbiografi. Men platsen är av högsta vikt för berättelsen. Både den faktiska miljön, men sedan framför allt tiden, mentaliteten. De dricker hembränt och kör utan körkort till exempel. Världen har förändrats mycket sedan dess. Det var ingen behaglig process att skriva boken, mycket på grund av att det som karaktärerna råkar ut för är så obehagligt, men det var den berättelsen jag behövde skriva. Den gick så lätt att skriva fast jag tyckte så illa om att skriva den.

2017 kom din första bok ”Universums Ark”. Den har beskrivits som en skruvad science fiction för unga vuxna. Berätta om den.

– Jag började skriva på den när jag gick skrivarlinjen på Wiks folkhögskola. Den boken är mitt hjärtebarn, eftersom jag älskar science fiction. Den utspelar sig i en fiktiv framtid där världen förstörts på grund av miljöförstöring och där bara de rika lever kvar. Den handlar om Amanda och hennes bästa vän Bertil, och man kommer in i berättelsen när de ska åka till månen på en stor fest, men deras farkost kraschar istället mot månen. De två vännerna kastas rakt in i ett äventyr som, precis som titeln antyder, tar dem över hela universum, där de konfronteras med ett otal händelser och varelser, alltifrån ett godiskrig i godislandet, mellan tobleronerna och de sega råttorna, till ett svävande öga som är av stor vikt för dramats upplösning.

Köp boken här.

Var får du dina idéer ifrån?

– De utvecklas medan jag skriver! Jag planerar inte utan jag börjar skriva på något som sedan bär mig iväg. Medan jag skriver låter jag det bara flöda, och sedan får jag gå tillbaka och plocka bort saker och redigera.

Varför tror du att folk gillar det du skriver?

– Jag kan bara gå till mig själv, men jag vill inte läsa tråkiga historier, och jag tror att det är så för de flesta. En av mina läsare, en ung kille, sa att –den här boken är alldeles galen och jag ska aldrig mer äta Toblerone! Det är den bästa reaktionen man kan få, skrattar Gertrud.

Platserna är viktiga i Gertruds skrivande. ”Universums Ark” utspelar sig delvis i Uppsala, en plats hon bor på sedan många år tillbaka. I ”Fisken” tar sig Dalarnas skogar in i berättandet, skogar där hon själv vuxit upp. Hon beskriver miljöerna i böckerna som en fast punkt att återkomma till och hålla sig till, även om berättelserna sedan kan få fladdra iväg till vitt skilda världar och tidsepoker. Det är också ett skrivtips till aspirerande författare.

– Bestäm platsen var du skriver ifrån, även om historien i sig inte är självbiografisk.

Kan du berätta något om dina pågående skrivprojekt?

– Just nu håller jag på med ren fantasy, det blir fantasynoveller, och jag älskar att befinna mig i den världen, i det skruvade och konstiga. Sedan skriver jag på en samling barnsagor också. Jag började leta efter illustratörer men efter en målarkurs så kom jag på att jag ska göra det själv! Jag har ju gjort omslagen till mina tidigare böcker så steget är egentligen inte så långt.

Gertrud har gått två skrivarkurser, dels på Wijks folkhögskola och även på Skrivarakademin i Stockholm. Hon beskriver tiden som givande och full med nya insikter och hon är tacksam att ha lärt sig hantverket från grunden så att hon nu kan bryta mot reglerna om det behövs, och röra sig fritt i sitt skrivande.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?

– Att man upptäcker sig själv. Jaså, hade jag det där inne i hjärnan? Jag bryr mig inte om ifall någon läser, jag skriver för glädjen att berätta, det är som meditation för mig! Att försätta mig själv i det tillståndet är det som driver mig. Och jag älskar att göra reserach, det sätter igång hjärnan och är oerhört inspirerande för skrivprocessen. Illustrerad Vetenskap får jag många impulser ur, skrattar Gertrud.

Har du några råd till den som vill bli författare? 

– Alla har en berättelse som är unik. Skriv ner din och se om du tycker om den. Skriv och fortsätt. Bry dig inte om vad folk tycker – skriv!

Vad händer framöver?

”Fisken” kommer ju ut under sommaren. Sedan ska jag fortsätta på fantasynovellerna och måla måla måla så att jag får bilder till mina sagor. Jag kommer att bli konstnär på köpet!

”Fisken” kommer ut under sommaren.

Här kommer du till Gertruds facebooksida.

Köp boken på cdon.com

Köp boken som e-bok.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!