Snart är det dags för Mors Dag, för många av oss är det en av årets viktigaste högtidsdagar då vi verkligen kan skämma bort vår kära mamma. Som bekant firar vi i Sverige våra mammor den sista söndagen i maj som i år infaller den 30 maj. Mors dag firades faktiskt redan under antiken, grekerna höll en vårfestival till fruktbarhetsgudinnan Rheas ära, men den moderna versionen växte fram under tidigt 1900-tal. 

Visste du att statistiken världen över visar att  varje mamma i genomsnitt har 2 barn numera? År 1950 var genomsnittet 3,5, men det är ingenting jämfört med på 1700-talet när siffran var hela 7-10 barn. Rekordet har dock den ryska fru Vasilyev som mellan åren 1725-1765 födde inte mindre än 69 barn! Om Mors Dag hade firats då som vi gör nu kan vi bara föreställa oss hur många blomvaser hon skulle ha behövt ha i skåparna.

Tips för att överraska mamma!

  • Blommor är den absolut populäraste gåvan på Mors Dag, en klassiker som aldrig går ur tiden. Rosor, pelargoner och orkidéer är de varianterna som de flesta föredrar, och om du dessutom köper dem med en euroflorist rabattkod vet du att du alltid får bästa möjliga pris. Inkludera ett litet kort där du berättar hur mycket din mamma betyder för dig, bättre än så kan det knappast bli.
  • En spa-dag för två. Din mamma har alldeles säkert förtjänat att bli lite extra ompysslad, och vad kan då passa bättre än en dag på något mysigt lokalt spa. Hon skulle säkert bli extra glad om du arrangerade för er att gå dit tillsammans och spendera lite kvalitetstid ihop, men om det inte är möjligt kan du istället ge henne ett presentkort där hon får bjuda med sig vem hon vill. 
  • Ett smycke kan aldrig gå fel. Ett par vackra örhängen, ett charmigt armband eller ett halsband med ett personligt hänge. Marilyn Monroe sade alltid att diamanter är en flickas bästa vän, men mamma kommer garanterat att bli lika glad även om vår ekonomi inte tillåter ädelstenar.  
  • En riktigt bra bok. Det finns väl inget bättre sätt att koppla av och drömma sig bort en stund än att man sätter sig och läser i favoritfåtöljen. Ta reda på vilken typ av böcker din mamma gillar att läsa, om du inte redan vet det. Sedan kan du forska lite på nätet eller be om råd i bokhandeln så att du hittar en titel som hon verkligen kommer att uppskatta.
  • En god lunch eller middag tillsammans med dig på en restaurang du vet att hon gillar. Sätt av ordentligt med tid så att ni kan äta i lugn och ro, och stäng av mobilerna under tiden. Passa på att verkligen vara närvarande tillsammans och njuta av stunden – det är mamma värd.