Fotboll är en av Sveriges och världens mest populära sport, men inte utan anledning. Det är spelarna som utgör magin med denna sport och som ger publiken världens kanske bästa underhållning. Fotbollsmatcher bjuder på spänning, drama och teknik i världsklass. Vad som gör en spelare värdefull är hur bra de presterar under matcher. 

Däremot bör man komma ihåg att fotboll är en lagsport och att en värdefull spelare som excellerar i ett lag kanske inte presterar lika bra i ett nytt lag eller tvärtom. Transfermarkt värderar spelares marknadsvärde internationellt och vår Analys av Allsvenskans mest värdefulla spelare är baserad på denna värdering. Här kan du läsa mer om allsvenskans sju mest värdefulla spelare.

Allsvenskans tre mest värdefulla spelare

Allsvenskans mest värdefulla spelare i nuläget är backspelaren Anel Ahmedhodzic, Malmö FF, med ett värde på drygt 6 miljoner euro (cirka 60 miljoner kronor). Han är både född och uppvuxen i Malmö och började sin fotbollsträning som sexåring i MFF:s fotbollsskola. Efter att ha spelat i Nottingham Forest FC (England) återvände Anel 2019 till Malmö men fick en trög start. Malmö FF beslutade efter ett halvår att låna ut Anel till danska Hobro IK där han gjorde succé. Vid återkomsten till MFF var hans plats i laget självklar.

På andra plats hittar vi anfallaren Antonio Colak som spelar i Malmö FF. Antionio har ett värde på 3,5 miljoner euro (cirka 35 miljoner kronor). Colak har spelat i många klubbar och har goda meriter från bland annat Bundesliga samt det Kroatiska landslaget. Antonio är en utmärkt spelare och förväntas att prestera stort när han får allt att stämma i hans nya svenska lag, Malmö FF. Antonio kommer garanterat att bli en tillgång för laget och skänka mycket glädje till supportrarna.

På tredje plats landar högerbacken Akinkunmi Amoo som spelar för Hammarby IF. Amoo kommer ursprungligen från Nigera och har ett värde på 3 miljoner euro (drygt 30 miljoner kronor). Amoo anses vara en stor talang och har mycket höga förväntningar att leva upp till från både Hammarby IF och supportrar.

Mest värdefulla spelare från fjärde till sjunde placering

På fjärde platsen är Anders Christiansen som ursprungligen kommer från vårt grannland Danmark. Han spelar mittfältare i Malmö FF, har ett värde på 2,5 miljoner euro (cirka 25 miljoner kronor) och är numera lagkapten för MFF. Som en av seriens allra bästa spelare de senaste åren har han blivit en ovärderlig tillgång för klubben. Christiansen kom från AC Chievo Verona (Italien) 2016 till MFF och hjälpte laget att kamma hem SM guldet samma år. Med ett litet avbrott i KAA Gent (Belgien) återkom han till MFF 2018.

På femteplats är Veljko Birmancevic, vänsterback i Malmö FF med ett värde av 2,5 miljoner euro (cirka 25 miljoner kronor). Veljko kommer från Serbien och blev professionell spelare redan som artonåring i storklubben FK Partizan. Efter en något ojämn men lovande start i Malmö FF har Veljko blivit en av allsvenskans bästa spelare. Han innehar exceptionella förmågor och kan komma att bli en av allsvenskans mest värdefulla spelare.

Sjätteplatsen innehas av vänsterbacken Edward Chilufya som spelar i Djurgardens IF. Edward kommer ursprungligen från Zambia och har ett värde på 2 miljoner euro (cirka 20 miljoner kronor). Edward är en produkt från Mpande Academy i Zambia och började träna med Djurgardens IF 2017. Han skrev kontrakt 2018 och gjorde sin professionella debut i allsvenskan samma år.

Jacob Une Larsson, mittback för Djurgårdens IF, hamnar på sjunde plats med ett värde på 1,8 miljoner euro (cirka 18 miljoner kronor). Jacob kan anses vara en trotjänare efter att ha spelat flera säsonger i följd med Djurgården. Trots erbjudande från italienska Lecce valde Jacob, efter noga övervägande, att stanna i Sverige.