Allt fler svenskar turistar på hemmaplan

Med en sommar som har varit många gånger varmare än de södra vidderna i Europa har allt fler svenskar valt att semestra hemma i Sverige. Redan förra året rapporterades det att samtidigt som fler turister kommer till Sverige från andra länder så väljer även fler svenskar att turista i hemlandet.

Den största andelen svenska turister hamnar i, kanske udda, i Gävleborg. Det är även det län som har lägst andel utländska turister. En av anledningarna till ökningen i just detta län har att göra med Furuviksparken, uppsvinget för världsarvet Hälsingegårdarna, Höga kusten och och minst husvagnsövernattningar för de som är på resa genom landet under sommaren. För utländska turister finns det dock inget riktigt välkänt som får dem till att välja en avstickare dit.

För det är just de som står för den största ökningen inom svensk turism: de som reser i husvagn. På grund av att svenskarna har en allt större disponibel hushållsinkomst väljer många att hellre köpa en husvagn istället för en sommarstuga. För många är det också en fråga om att man har tröttnat på att resa och istället vill ha en mer bekväm semester i Sverige. Handelns utredningsinstitut visar att den inhemska turismen har ökat med 10 procent sen år 2014. Och det är faktiskt svenskarna som står för den största delen av turister i hela landet; hela 75 procent av turisterna är svenskar.

Turismen i Sverige ökar snabbast i Europa. Sen 2014 har en sommarsemester i utlandet minskat med 3 procent. När allt fler svenskar – och fjärdedelen som är utländska turister – väljer att turista i Sverige växer sig turistmarknaden till att bli en enorm inkomst för landet. 300 miljarder årligen handlar det om, det är mer än exporten av stål, personbilar och stål tillsammans! Att semestra på hemmaplan är också ett mer miljövänligt alternativ som många ser som en fördel.

Turistmål dit utländska och svenska turister reser

Några av de turistmål som fler utländska än svenska turister besöker är exempelvis Lappland både under sommaren och vintern. Här finns Kebnekaisemassivet där Kungsleden startar i Abisko. Det är även i Abisko som man under vinterhalvåret har den största chansen att se norrsken på jorden enligt LonelyPlanet. Även ishotellet Jukkasjärvi är populärt bland utländska turister men inte lika stort bland svenskarna. Under vinterhalvåret åker de flesta svenskar till fjällen om de turistar på hemmaplan.

Om man räknar ihop både svenska och utländska turister så dra de flesta till Hallands län, tätt följt av Västra Götaland och därefter Östergötland. Med andra ord är det Sveriges södra delar som lockar mest, med fokus förstås på kuststäderna. Varberg, Falkenberg, Båstad är några exempel på populära turistmål för svenskar, speciellt under årets sommar som började rekordtidigt på flera ställen i Sverige. Årets varma sommar fick många att stanna hemma istället för att boka en spontanresa utomlands.

Vad som dock får många svenskar att semestra mindre i Sverige än vad de vill är kostnaden. Att flyga norrut exempelvis kan ibland kosta mer än att flyga till en strand vid Medelhavet. Även tåg har en hög kostnad fastän priserna sjunkit med ökad konkurrens bland tågbolagen. Att turisterna påverkas av detta kan man se i statistiken när exempelvis ett flygbolag lanserar en ny rutt. Främst ser man en ökning av turister när lågprisbolag lanserar nya flyglinjer från övriga Europa till Sverige.

Visste du detta?

Vissa hotell i Sverige har inte våning 13 eller hotellnummer 13 på grund av vidskepelse. I och med att allt fler turister från andra länder söker sig till Sverige har detta utökats till att inkludera även andra länders otursbringande nummer. Både japanska och kinesiska turister undviker nummer fyra eftersom själva ordet på kinesiska/japanska låter snarlikt ordet för “död”.
Allt fler svenskar väljer att hyra ut sitt boende när de själva reser. I genomsnitt hyrde svensken ut sitt hem i 26 dagar och tjänade runt 23 000 kr på detta. De flesta hyr ut sitt boende i Stockholm, Göteborg och Malmö men det finns även flera sommarstugor listade som är populärt främst bland tyskar.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!