5 tips som förbättrar ditt fritidshus

| Hus & hem  | Sponsrad

Med relativt enkla förbättringar av ditt fritidshus kan du njuta betydligt mer av din fritid. Dessutom är det investeringar som lönar sig om du skulle välja att sälja.

Byt ut mulltoa och utedass mot förbränningstoalett

Den allra vanligaste förbättringen som gör stor skillnad i komfort är att byta ut en mulltoa eller ett utedass mot en förbränningstoalett. En förbränningstoalett fungerar utan vatten och avlopp, och är enkel att tömma och underhålla. De flesta modeller kräver bara el men det finns också en förbränningstoalett som drivs med gasol för de som saknar el. Svensk Stugservice är en ledande leverantör av förbrännings­toaletter och erbjuder även tjänster som installation och service.

– Det ringer nonstop under säsong, säger Percy Frick, grundare till Svensk Stugservice. Toaletterna är omåttligt populära och det är en av de första åtgärder jag själv skulle vidta om jag ville rusta mitt fritidshus.        
– Vi bytte själva ut vår mulltoa för ett antal år sedan, blev direkt av med flugor och dålig lukt. Dessutom är förbränningstoalett inte bara en investering i komfort utan också för miljön, fortsätter han.

Eftersom man alltid använder en engångspåse (som ett kaffefilter ungefär, fast vattentät och större) är en förbränningstoalett oftast till och med fräschare än en vanlig WC. Kvar efter förbränningen blir bara lite bakteriefri aska som går bra att strö i rosenrabatten eller att slänga som hushållsavfall.
Biologiska reningsverk för BDT-avlopp – skonsamma för miljö och plånbok

En annan enkel åtgärd som också bidar till att rädda miljö och vattendrag från övergödning är att skaffa ett biologiskt reningsverk för att rena så kallat gråvatten, det vill säga vatten från bad, disk och tvättvatten, istället för att släppa det rakt ut i naturen. Vi svenskar är miljömedvetna och allt fler skaffar effektiva lösningar för BDT-avlopp för att inte bidra till övergödningen som förstör våra sjöar och vattendrag med till exempel algblomning.

Svensk stugservice erbjuder lösningar som har filter där mikrober renar gråvattnet. Reningen är mycket effektiv och filtren sitter i så kallade bioboxar som är lätta att installera och underhålla. För dessa lösningar krävs varken el, kemikalier eller tillsatser. Enda underhållet som krävs är rengöring av filtren vid behov. Kom ihåg att stämma av med kommunens miljö och hälsa vad som krävs i just ditt fall för att få en godkänd lösning.

Fjärrstyr el och värme med mobilen
Hur många gånger har man inte kommit fram till en utkyld stuga och får sitta och huttra i några timmar innan värme och varmvatten har kommit upp till behagliga temperaturer? Men idag behöver ingen ha det så, om man har indragen el till sitt fritidshus, menar Percy.

El och värme styrs enkelt via mobil, läsplatta eller dator. Idag kostar en lösning inte särskilt mycket och många sparar in kostnaden för produkterna på lägre elkostnad redan efter något år. Systemen kan byggas ut efter hand och kompletteras med detektorer för brand- och inbrottslarm.

Lyxiga badtunnor och hemmaspa
Badtunnorna som blev populära för några år sedan har utvecklats betydligt. Idag är materialet enklare att hålla rent och uppvärmningsalternativen fler och bättre: välj mellan el, ved och gasol eller en kombination av dessa. En badtunna sätter guldkant på tillvaron.

Idag får man för en rimlig investering en badtunna med elpatron, reningsverk, bubbel, belysning och extern kamin för snabb uppvärmning. Ett lyxigt ute-spa som ger en helt fantastisk upplevelse och som kan användas året runt. 

Pontoner, brygga, flotte och bastuflotte
Närhet till sjö eller hav? Många som har sjötomt har inte optimala förhållanden för bad (vass eller grund och gyttjig botten) varför inte bygga en bad-flotte för att komma ut en bit? Pontoner med gjutna balk-infästningar gör bygget enkelt och flotten kan ligga kvar under vintern och tål is.

Att njuta av sommarsolen på egen brygga och lyssna på vågornas kluckande eller duka upp för midsommarfesten på en motorflotte och ge sig ut på sjön med familj och vänner ger sann livsnjutarkänsla. Med rätt underhåll är det investeringar som håller under många år.

Läs mer på Svensk Stugservice