Aronia har fått ett uppsving i Sverige – ”Folk uppskattar hälsoeffekterna”

Vad är Aroniabär och varför har det blivit allt mer populärt på sistone? Bättre Nyheter har talat med Jens och Morten som driver Aroniabutiken.se, Sveriges ledande importör och expert på Aronia.

Aroniabutiken började importera Aronia från Bulgarien 2014. Då var Aronia fortfarande ganska okänt i Sverige, trots att det faktiskt växer här och folk ibland har det i sin trädgård, ofta utan att veta vad det är.

Aronia har använts i urminnes tider i Östeuropa och Tyskland, som en naturmedicin. Där är den kanske framförallt känd för sina positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet. I Bulgarien är det inte ovanligt att läkare faktiskt rekommenderar sina patienter att dricka Aronia juice t ex efter en stroke. Men Aronia anses även ha positiva effekter på immunförsvaret, allmän energi med mera. Det forskas en hel del på Aronia i Östeuropa.

Det som gör Aronian så kraftfull är dess höga halt av polyfenoler, som är en grupp av ämnen med olika positiva effekter på hälsan. Polyfenoler finns även i annan frukt och grönt, som blåbär, svarta vinbär, druvor med mera. Men Aronian är exceptionellt polyfenolrik. Det är polyfenolerna, eller flavonoiderna som man också säger, som ger Aronian sin mörka färg. Aronia innehåller också de mer välkända vitamin C, karotener, folsyra och naturligt vitamin E. Dessutom mineraler som kalium, järn, jod och mangan. Aronia har mycket högt ORAC värde, alltså förmågan att verka som antioxidant. Oxidativ stress anses vara medbrottsling vid t ex hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, demens, alzheimer, rheumatit, grå starr och autoimmuna sjukdomar.

Aroniabutiken säljer Aronia i flera former från Aroniada i Bulgarien – juice, pulver, vinäger och honung bland annat. Just denna anses antagligen vara världens finaste. Vad gör den så unik? Producenten Aroniada är ett familjeföretag med lång tradition av att odla och göra olika produkter av aronia. Man gör allting själv, från odling till press. Viktigt är att bären pressas direkt efter skörd – på så sätt spiller man ingen tid och bären behöver inte frysas för transport (andra fabrikat är oftast gjorda på frysta bär från många olika odlare som transporteras till en fabrik där de pressas). Hos Aroniada kan man skörda bären när de är på sin mognadstopp och näringen maximalt hög, eftersom man har bara några minuter från att bäret plockats till press.

Jens, en av personerna bakom Aroniabutiken säger att kunderna ofta kommenterar – ”Er Aronia juice är så mycket godare än annan, hur kommer det sig?”. Dels av anledningarna ovan, men också tack vare att den odlas på den Bulgariska landsbygden på sydliga breddgrader där klimatet är soligt och varmt. Det gör att bären hinner nå hög mognad och koncentration. Juicen smakar mer och är mindre sur. Den varken sötas eller smaksätts på något sätt. Inte heller späds den ut. Dessutom är den helt ekologisk. Marken där den odlas har aldrig någonsin besprutats eller konstgödslats.

Aroniabutiken har också nyligen börjat sälja Svenskproducerad Aronia i samarbete med familjeföretaget Tranängens Gård i Skåne. Här framställer man juice och pulver av giftfritt odlad Aronia. Den är lite lättare i smaken än den Bulgariska. Även denna är en hantverksmässigt producerad Aronia av toppkvalitet.

Aroniajuice kan användas av alla, stora och små. Aroniabutiken rekommenderar 0,5 dl/dag i normala fall av den Bulgariska Aronian, som underhållsdos för hälsan. Den Svenska kan man dricka lite mer av och den blir även ett utmärkt alkoholfritt vin!

Instapure vattenfilter

Aroniabutiken säljer även vattenfilter och de har blivit en stor succé. Det har kommit flera rapporter om PFAS, miljögifter och t o m läkemedel i det kommunala vattnet. Morten på Aroniabutiken säger ”Det kommunala vattnet i Sverige inte är så bra som folk trott. Vattenfilter är något vi själva inte vill leva utan, har man väl börjat rena sitt vatten vill man inte gå tillbaka, det är så stor skillnad!”

Aroniabutiken kallar sitt filter ”folkfiltret”, då det är billigt och lätt att installera på kökskranen i hemmet.

Aroniabutiken är ofta med på mässor i Sverige och kommer 25-26 mars 2023 att finnas på HarmoniExpo i Solnahallen i Stockholm. Du hittar Aroniabutiken här: aroniabutiken.se

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!