apponwall-mamma-och-uppfinnare-med-schemalagd-fritid

Apponwall – Med schemalagd tid till uppfinningar

Ingenjören, mamman, frun, villaägaren och uppfinnaren Paulina Kolm har ett noggrant schema att tacka för att betongkroken apponwall idag säljs av återförsäljare som Clas Ohlson. Heltidsarbetet och sonens diagnostisering med Aspergers syndrom är några av utmaningarna som kunnat hamna i vägen för passionen för uppfinningar. Istället har Paulina Kolm sett till att frilägga tid genom att dela in dygnets timmar.
– Jag har varit tvungen att schemalägga familjen – tack vare det har jag gjort min krok.

Dagtid arbetar du som ingenjör och projekterar elnät åt exempelvis Slussen. Vid sidan av familjeliv i villa och ett pedagogiskt krävande föräldraskap är du en passionerad uppfinnare. Hur började framgången med apponwall?

– Jag har alltid gillat att måla och skulptera och är en kreativ problemlösare. apponwall började med att jag skulle borra hål för att sätta upp en lampa i min dotters rum. Men eftersom rummet var nytapetserat tog det emot att borra och istället började jag fundera på om det inte gick att göra mer med betongkroken.

– Första iden var att spika fast en mutter och det var plötsligt något mer än en betongkrok. Jag hade redan tittat på uppfinningar och gått kurser, och eftersom jag kände i kroppen att det var en bra idé kontaktade jag Almi.

Vad sa de på Almi?

– På Almi tyckte de inte att idén var något vidare. Men två år senare sökte jag till Uppfinnarskolan Idéum i Lidköping och de tyckte att idén verkade smart. Vi började titta mer på behovet och då förstod jag att kroken skulle bestå av två delar. Jag gjorde prototyper av lera och utvecklade produkten i 3D.

Det märks verkligen att produkten är genomtänkt. Berätta mer om vad som gör den så enkel att använda.

– Ett av problemen med de gamla betongkrokarna var att man slog sig på tummen vilket är ganska irriterande. Jag gjorde min krok högre och platt för att få bättre träffbild på spikarna och på så sätt slipper man både att slå sig på tummen och att slå av kroken. apponwall är lätt att få rak på grund av märkningarna i kanterna och det centrerade sikthålet.

Du fick mycket uppmärksamhet redan när du ställde ut på Formex 2013. Vad kan du få för kommentarer av kunder?

– Människor undrar varför ingen har tänkt på det här tidigare och uppskattar att det är en lösning för att sätta upp tavlor och slipper borra med en smartare betongkrok.

– Inte minst tjejer verkar uppskatta att de slipper borra, särskilt om de bor själva. Om man ska vara generell så tycker kvinnor att det är svårt att borra medan män klagar på att de måste städa efter att de borrat. En borrmaskin är dessutom en stor investering, det är fler som äger en hammare än en borrmaskin, och för dem uppfyller detta verkligen ett behov. Både kvinnor och män är välkomna kunder och förpackningen är medvetet androgyn.

apponwall2

Du har gjort nästan allt själv. Krokarna tillverkas i Sverige. Varför?

– Plasten görs i Småland och montering och paketering sker genom Häktet Huddinge samt Resursteamet i Stockholm, de är jätteduktiga. För mig var det viktigt att krokarna inte producerades av något jätteföretag i Kina.

Hur ser framtiden ut för apponwall?

– Försäljningen rullar på inte minst hos Clas Ohlson och Smarta Saker. Förra vintern stod jag på Clas Ohlson varannan helg för att visa produkten. Jag märkte då att kunderna hade svårt att förstå mina två förpackningar, en svart och en röd. Får man förklara en sak hundra gånger på en dag så förstår man att man måste ändra något. Jag träffade produktionsansvariga och då enades vi om att göra tre förpackningar med fokus på vad krokarna löser för problem; den svarta till nyckelhålsfästen, den röda till saker som sätts upp med skruvhål och en ny gul förpackning med enbart tavelkrokar.

– Det handlar annars mycket om försäljning i det här skedet. Man går genom flera steg med en uppfinning. I början kretsar det kring utveckling, tillverkning och förpackning. För apponwall handlar det nu om att öka försäljningen och att nå ut i världen. Clas Ohlsson är verkligen en bra kund och en möjlighet och nå ut. En annan av mina senaste kunder är canvaspicasso.se. De skickar med apponwall med deras leveranser om kunden önskar.

Hur har du fått tiden att räcka till?

– Min son har diagnoserna Asperger och ADHD vilket har krävt ett pedagogiskt föräldraskap som bland annat medför att man ska veta varför man säger ja och nej till saker.

– Jag roade barnen mellan specifika timmar och hade strikta regler för TV:n. Innan det fanns rutiner bråkade vi mer i familjen och det var mer gnäll. Med rutiner gav jag mig själv tid att nöta på med krokarna. 15-17 och 21-23 var mina uppfinnartider.

Slutligen vad är det bästa och sämsta med att vara uppfinnare?

– Det bästa är att det är så himla mycket jag lär mig. Det kan vara att rita i 3D, göra en hemsida, produktionsanpassa och dema. Det sämsta är jag inte får sova – en uppfinning är en baby som växer och utvecklas men kräver ständig omvårdnad.

Läs mer om apponwall


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!