Anne-Christine Hollsten ägnar sig åt kurbitsmålning

Anne-Christine Hollsten har ett liv fullt av kreativitet bakom sig. Hantverket har varit en del av hennes tillvaro ända sedan hon var barn och följt med henne genom åren. Idag målar hon kurbitsmålning på piassavakvastar, tavlor och huvuden från dalahästar.

Anne-Christin Hollsten har fortfarande kvar den allra första tavlan hon målade. Kreativiteten var något hon fick med sig från familjen.

– Jag är uppvuxen med en far som målade jämt, jämt, jämt. Han målade mycket natur och det här inspirerade mig till att vara kreativ. Min första tavla målade jag när jag var tio år gammal. Den föreställer en ljusstake som min bror hade gjort i keramik. Min bror gick bort för över 30 år sedan men både tavlan och ljusstaken finns kvar.

 

Dalahäst – (20x28cm) – Anne-Christine Hollsten

Idag ägnar sig Anne-Christine främst åt kurbitsmålning, en dekorativ målarkonst som ursprungligen kommer från Dalarna. Mönstret är ofta symmetriskt med prunkande blommor och blad.

– Jag fastnade för det för att det var så vackert. Sedan är det så roligt att måla, man kan färglägga det i stort sett hur man vill och mönstrena går att variera på många olika sätt.

 

Dalahäst – (20x28cm) – Anne-Christine Hollsten

Utöver kurbitsmålningen har Anne-Christine virkat, testat på keramik och vävt i vävstol. Hon väver mindre nu för tiden men efter trettio år är det något som fortfarande ligger henne varmt om hjärtat. Under åren har hon fått flera beställningar och trots den mängd hon har producerat har hon knappt några vävda verk kvar.

– Jag har tre väggbonader kvar hemma, men det är allt. Allt annat jag har vävt, så som dukar, mattor och väggbonader, har blivit sålt.

Anne-Christine njuter av tiden hon kan sitta och skapa och det är ett viktigt avbrott i vardagen.

– Man mår så bra när man får sitta och koppla av och måla. Min sambo är dålig och sover mycket och då är det skönt att ha målningen att fokusera på.

 

Dalahäst – (20x28cm) – Anne-Christine Hollsten

 

Den senaste tiden har hon jobbat med att göra kurbitsmålning på hästhuvuden som är bortsågade från dalahästar. Att komma på motiven är något hon gör naturligt.

– Jag tycker om att hitta mönster, jag kan hitta det i nästan vad som helst. Likadant med vävarna jag tidigare gjort, jag har aldrig tagit mönster ur en bok utan jag gör det direkt ur huvudet. Jag kan plocka ihop mönster från olika tidigare verk jag gjort eller så hittar jag helt nya.

Se fler verk av Anne-Christine Hollsten här!

 

No title (23x32cm) – Anne-Christine Hollsten

Se fler verk av Anne-Christine Hollsten här!

 

No title (42x23cm) – Anne Christine Hollsten

Se fler verk av Anne-Christine Hollsten här!

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!