Anettes byggnadsvård antikt & inredning firar 2 år – lokala hantverkare skapar unikt sortimentet

Hon är byggnadsvårdsvurmaren och svampkonsulenten som startade en verksamhet på platsen hon förälskat sig i. Anette Öberg får ännu fler att hitta ut till magiska Olofsfors bruk.

– Byggnadsvård handlar inte bara om att ta tillvara på 1700-tals hus, säger Anette Öberg.

 

Du håller till i en miljö med vackra omgivningar och lokaler med högt tak i slaggsten som påminner mer om ett slott än en ladugård. Vad säger besökarna?

– Alla känner att de hittat en vacker pärla när de kommer ut till Olofsfors bruk. Det är så lugnt och stilla med byggnaderna och naturen. Jag vill påminna om att det finns så mycket mer att upptäcka trettio minuter utanför storstaden, och så mycket kreativitet. Man ska inte vara rädd för att åka ut på landsbygden.

– Kunderna uppskattar att det är så personligt och trevligt här samt det breda utbudet i butiken!

 

 

Du har ett väldigt genomtänkt sortiment av nytt och gammalt i butiken. Berätta mer om vad du säljer.

–  Jag är återförsäljare åt Gysinge och säljer även exempelvis från Eskilstuna Kulturbeslag. Utöver större tillverkare säljer jag fårskinn och andra produkter från lokala tillverkare, exempelvis från en lokal smed som är skicklig. Jag säljer även antikviteter med hög kvalitet och fokuserar på udda och vackra föremål.

– Själv gör jag egentillverkade produkter, vid julmarknaden kan man få tag på min egen aronia och tranbärsglögg. Som före detta biodlare tillverkar jag bivaxsalva med ringblomextrakt som självklart är ekologisk. Som svampkonsulent kan jag sälja torkad svamp och min egna favorit Chaga, fråga gärna mej om dess hälsobringande egenskaper.

– Tillsammans med alla dessa fantastiska, lokala produkter skapas ett unikt sortiment som hela tiden förnyas. Min familj har en konstnärlig ådra med en till synes aldrig sinande kreativitet som också bidrar till att sätta stor prägel på butiken.

Vad gjorde att du började med byggnadsvård och vad innebär det för dig?

– Jag har alltid varit intresserad av äldre hus och gamla föremål. Intresset tog ytterligare fart för femton år sedan då vi köpte hus. Byggnadsvård för mig är att ta vara på det som redan finns. Byggnadsvård handlar inte bara om att ta tillvara på 1700-tals hus, utan om att vårda alla våra historiska byggnader, ett 70-tals hus har tex sin karaktär och är också värt att bevara.

– Det är egentligen billigt med byggnadsvård om man kan greja lite själv Jag har lärt mig mycket genom åren och kommer även att satsa på utbildningar och kurser i exempelvis schablonteknik för att fler ska få nytta av detta.

 

 

Hur gick det till när du startade butiken och vad är planen framöver?

– Det började egentligen med kärleken Olofsfors järnbruk – det är en kulturplats och det känns som att landa i en 1800-talsmiljö. Vi sjösatte och allt gick så snabbt att det blåste i håret! Jag hade inte klarat allt utan släkt, familj och vänner.

– Framöver hoppas jag utveckla butiken och att den ska växa och bli ytmässigt ännu större eftersom byggnadsvård har en benägenhet att ta plats. Jag kommer att hålla fast vid miljötänket med fokus på långsiktighet och försöka förmedla till folk att detta är något att satsa på. Det går att handla klokt och genom att spendera lite extra går det att få sådant som håller längre.

Kommer du att anställa personal?

– Klivet till att anställa känns gigantiskt, men i somras slog vi alla rekord och det blev nästan för mycket. Att så småningom öka kapaciteten och anställa någon vore jätteroligt. Som egenföretagare ska du göra allt ifrån bokföring till inköp och försäljning och det vore så klart jättebra att frigöra lite tid.

Du var med och arrangerade julmarknaden den 25-26 november som slog besöksrekord. Hur ser öppettiderna ut i jul?

– Ja, julmarknaden är en stor fest som anordnas varje år med tusentals besökare där vi skapar en väldigt traditionell stämning med smed, jonglörer, hantverkare, dragspel och lucia på häst. I år var första året som jag var med och anordnade julmarknaden.

– Butiken håller julöppet till och med fredag 21/12. Sedan satsar jag för fullt från och med februari.

 

 

Håll utkik efter Anettes byggnadsvård antikt & inrednings öppettider som varierar efter säsong.

Det finns alltid möjlighet att ta emot grupper även på andra tider.

Ring: 076-800 89 10
facebook
Välkomna !


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!