adali9-1

Anders Adali släpper nytt om planerade rån

Under en middagsbjudning fick Fredrik Reinfeldt höra en berättelse som var minst sagt utöver det vanliga. Han konstaterade att bordsgrannen hade alla de egenskaper som kan tillskrivas en ultimat projektledare. Mannen bredvid Fredrik Reinfeldt var Anders Adali, en av Sveriges skickligaste värdetransportrånare.

De skulle ha blivit fler och större; kunskapen och kontaktnätet fanns kvar och under tre och ett halvt år i finländskt fängelse, planerade Anders Adali nya rån som skulle finansiera livet efter muck. Tillslut fattades istället det svåra beslut som innebar att bryta ett mönster. De planerade rånen skulle bli böcker och TV-serier.

Du har givit en unik insyn i rånarens verklighet i program som Efterlyst och Stoppa tjuven. Nu är du aktuell med en ny bok.

– Det är en inblick i hur en rånare tänker, något jag har koll på efter tio års egen erfarenhet. Jag skriver om förberedelserna, utförandet och tiden efter ett rån. Utöver Svenska rånare arbetar jag på en fristående rånartriologi.

– Man kan se det som en rad planerade brott. Istället för ännu ett steg på brottets bana för min egen del så blev det fiktion. Första delen handlar om ett rån av en värdedepå som aldrig blev av. Andra delen handlar om ett av de brott som planerades under den tid jag satt isolerad och som skulle genomföras när jag muckade. Tredje delen handlar om ett större rån i Spanien och är delvis inspirerad av vänner till mig.

Unknown-3

Du arbetar även på en TV-serie. Vad kan du berätta?

– Jag kan säga att det är en amerikansk rånarserie baserad på svenska karaktärer; svenskar i USA och vice versa. Det blir köttbullar på IKEA, Absolut Vodka och karaktärer som säger ”Tjena, tjena!”. Samtidigt är det en miljö där man röker cannabis och ett innehåll som även riktar sig till latinamerikaner, den svarta publiken och MMA-folk. Det blir någonting helt nytt både för mig och för publiken, något jag verkligen tror på och gillar. Det största för mig vore att visa den på HBO eller Netflix.

Utöver skrivandet är du tvåbarnsfar, säkerhetskonsult och föreläsare. Hur har ditt liv förändrats?

– Jag satt isolerad under en lång tid och då får man sig en tankeställare, när jag var kriminell var jag överviktig och stressad. Nu när folk pratar med mig kan de inte förstå att jag varit den jag var. Få kan se att jag har varit annorlunda än den glada person jag är idag. Jag är enormt positiv och öppen mot människor, det är bara att öppna dörren så släpper jag in. Idag har jag kommit till en punkt där jag lever ett innehållsrikt liv utan att vara kriminell; frågar någon så är jag stolt över att kunna berätta vem jag är och inte vem jag var.

Unknown
Anders Adali i sitt tidigare liv som grovt kriminell.

Är människor i allmänhet för tillknäppta?

– Vi är rädda för att sticka ut hakan, folk borde vara öppna och ta för sig och samtidigt ge av sig själva. Varför ska man vara rädd för att ge komplimanger? Får jag en chans att säga något snällt till en människa, något som höjer personens självförtroende, så gör jag det. Alla människor har något positivt som kan lyftas fram, en komplimang ska vara ärlig, men den är inte svår att ge. Avundsjuka… och kriminalitet är det värsta jag vet.

Vad är viktigt i ditt liv utöver din familj och dina bok- och TV-projekt?

Nordafrikas högsta topp Jbel Toubkal, 4167 meter över havet och sprang 117 kilometer på hög höjd i sex dagar. Nästa mål är att bestiga Kilimanjaro eller Mount Everest Camp 2, 6300 meter över havet.

Unknown-4
Anders Adali i Marocko under bestigningen av Nordafrikas högsta topp Jbel Toubkal.

Hör Anders Adali läsa Sista rånet här.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!